Voyeur

Voyeur bildades som ett projekt inom Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys med syfte att arrangera samtal i anslutning till kulturhändelser. Under premiärhösten 2010 inriktades Voyeur mot biofilm i tre samtal utifrån aktuell filmreportoar. Från hösten 2011 omfattar Voyeur all kultur som är primärt visuell i sitt uttryck, så som exempelvis film, teater, konst och dans.
2015-02-04 Voyeur: Övergivna vittnen – Charlotte Gyllenhammar på Göteborgs konstmuseum

Charlotte Gyllenhammars konst berör med en betvingande kraft. Hennes gestalter vistas i ett tomrum, står i ett förhållande till rummet där kusliga krafter synliggörs. De har en sårbarhet men även en styrka som åskådare till en svårbegriplig värld, där kroppens stumhet kontrasteras mot spegelbildens lockelse. Utställningen på Göteborgs konstmuseum rymmer ett tjugotal verk från 1996 och framåt med fokus på de senaste årens skulptur, foto och filmverk. I ett samtal utforskas hur filosofiska och psykoanalytiska perspektiv kan bidra till förståelsen av det gripande, ödsliga landskap som Gyllenhammar skapar, och som tycks peka ut samtidens existentiella tillstånd.

Medverkande: Peter Jansson, psykoanalytiker och forskarstuderande i filosofi, samt Johannes Nordholm, psykolog och konstpedagog. 

Onsdagen den 4e februari kl 18:00 på Göteborgs konstmuseum. 
Entré till utställningen 60kr (årsbiljett gäller ej). 
Under 25 år fri entré. 
Utställningen visas​ 24 januari–3 maj 2015

2015-01-20 Voyeur: Mr. Turner

Vad kan psykoanalysen säga om den romantiske målaren J.M. William Turners (1775-1871) skapande? Och vad kan Turners skapande säga om psykoanalysen?

Filmen Mr. Turner (2014) av regissören Mike Leigh bygger på den brittiske konstnärens liv. Turner är känd för sina romantiska landskapsmålningar som sägs ha lagt grunden för impressionismen. Som person var han både pionjär och kontroversiell och med åren blev han alltmer excentrisk. Idag är hans konst bland den högst värderade i världen.

William Turner framstår som en av konstens stora nydanare. Hans måleri utgår från mytologi och historia, men även samtida motiv såsom tåg och ångfartyg förekommer. Med minutiöst penselarbete upplöser han världen, förvandlar sina motiv med en häpnadsväckande intensitet. Turners hav och himlar är sinnligt omtumlande och förebådar det moderna med sin närgångna och överväldigande blick. I ett panelsamtal efter filmen med perspektiv från psykoanalys och konstvetenskap diskuteras Turners gärning och dess plats i ett konst- och idéhistoriskt sammanhang.

Medverkande: Peter Jansson, psykoanalytiker och forskarstuderande i filosofi, Astrid von Rosen, lektor i konstvetenskap samt Johannes Nordholm, psykolog och museipedagog.

Tisdagen den 20e januari kl 18:00 på Bio Capitol, Skanstorget.
Samtal efter filmen cirka 20:30-21:30.
Biljetter kostar 150kr och köps i kassan på Bio Capitol. Bokningar görs på telefon 031-711 43 44.
Arrangeras med stöd av Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Kultur i Väst.
2014-09-22 Voyeur: Turist

Visning av Ruben Östlunds hyllade "Turist" och samtal mellan regissören och psykoanalytiker Per Magnus Johansson.

Moderator: Erica Johansson, leg. psykolog.

Turist hade premiär på filmfestivalen i Cannes 2014 där den fick jurypriset i sektionen Un certain regard. I Sverige har filmen fått ett varmt mottagande, och kommer nästa år att utgöra det svenska bidraget till Oscarsgalan. Filmen handlar om en familj som är på skidsemester i franska alperna. När en lavin plötsligt rasar mot uteserveringen där familjen befinner sig, handlar kvinnan i syfte att skydda barnen, medan mannen tar sin telefon och rusar ifrån dem. Snöröken lägger sig, ingen kommer till skada i lavinen – men den skakar ändå familjen på djupet. Mannens instinktiva agerande i nödsituationen utlöser en äktenskaplig kris, och återstoden av semestern ägnas åt att försöka återupprätta positionerna i familjen. Filmen berör teman som sanning, familjebildning, semester, faderskap, kärlek och ensamhet.

Filmen visas 22 september klockan 18.00 på Bio Capitol, Skansgatan 1, Göteborg.

Biljettpriset är 150 kronor. Förköp från och med 1 september. Biljetter köpes på Bio Capitol som öppnar en halvtimme innan ordinarie föreställningar, för deras program och öppettider se: www.capitolgbg.se. Det går även bra att boka biljetter på telefon 031 - 711 43 44.

Arrangeras i samarbete med Plattform Produktion, TriArt Film, Freudianska föreningen och Bio Capitol. Med stöd av Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Kultur i Väst.
2014-04-09 Voyeur: Klubben för invärtes beundran - Erland Brand på Konsthallen

Fördjupande textträff kring psykoanalys, skrivande och måleri. Vi diskuterar författaren Mara Lees essä Författarbesök på ordens okända ort i relation till utställningen av Erland Brand på Konsthallen. Vad kan text och utställning säga om varandra? På vilket sätt kan man förstå skrivande och bildkonst som uttryck för det omedvetna? Anmäl dig till goteborgs.konsthall@kultur.goteborg.se senast måndag 31 mars. Först till kvarn, max 20 personer. I samband med anmälan mejlar vi texten till dig så du hinner läsa den inför träffen. Presenteras i samarbete med Göteborgs Förening för Filosofi och Psykoanalys.

Onsdag 9/4, 18.00-19.45 på Konsthallen, Götaplatsen

Medverkande: Johannes Nordholm, konstvetare och psykolog samt Karl Daniel Törnkvist, konstvetare och psykoanalysfan
2014-04-09 Voyeur besöker Lidköping: Sådan far, sådan son

Samtidigt som Voyeur ordnar fördjupande textträff på Konsthallen besöker vi också Lidköping. I samband med visning av filmen Sådan far, sådan son följer ett samtal med perspektiv från socialpsykologi och filosofi. I samtalet diskuteras frågor om identitet, socialisering och om lekens betydelse för människan.

Onsdag 9/4, 18:00-21:00 på Folkets hus i Lidköping.

Medverkande: Lars-Erik Berg, professor i socialpsykologi och författare till boken Den lekande människan samt Emil Asbjörnsen, psykolog och verksam i Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys.

Biljetter till samtalet och filmen kostar 95kr och bokas på www.folketshus-lidkoping.se
Visningen arrangeras i samarbete med Folkets hus i Lidköping och World Wide Cinema.
2014-03-24 Voyeur: The Congress (förhandsvisning)

Vad händer om det är möjligt att leva utanför realitetens begränsningar, att leva i våra fantasier och drömmar?
Den israeliske regissören Ari Folman (Waltz with Beshir) har i The Congress skapat en ambitiös science fiction som greppar tag i samtidens upptagenhet av kändiskultur, identitetsskapande, njutning och åldrande. Robin Wright spelar rollen som sig själv i en delvis animerad och fiktiv värld där kemiska substanser tillåter människor att hallucinera vem de vill vara; Michael Jackson, Grace Jones eller Robin Wright. Substanserna marknadsförs under parollen "fri vilja" och erbjuder en till synes harmonisk och njutbar verklighetsflykt. Men under ytan bubblar konflikt och aggressivitet och människorna tycks alltmer som fångar i ensamma och narcissistiska önskevärldar.

The Congress har vunnit pris som bästa animerade långfilm på European Film Awards och är löst baserad på sci-fi novellen 'Den stora framtidskongressen: ur Ijon Tichys minnen' av Stanislav Lem. Efter en förhandsvisning av filmen följer ett samtal med perspektiv från psykoanalys, psykologi och science fiction-litteratur.

Medverkande: Peter Jansson, psykoanalytiker och forskarstuderande i filosofi samt Glenn Petersen, psykolog och science fiction-bokhandlare i Göteborg.
Moderator för samtalet är Emil Asbjörnsen, psykolog och styrelseledamot i Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys.

Måndag 24/3, 18.00-21.00 på Bio Capitol, Skanstorget

Biljetter kostar 120kr och köps i kassan på Bio Capitol (endast kontant betalning). Bokningar görs på telefon 031-711 43 444. Kom gärna i god tid för att undvika kö.
2014-02-25 Voyeur: Sådan far, sådan son

Vad är det som gör en man till en far? Är det känslan av blodsband eller är det tiden som pappa och barn tillbringat tillsammans, lekarna, skratten, trösten?
I den japanske filmskaparen Hirokazu Kore-edas film Sådan far, sådan son får den framgångsrike arkitekten Ryota och hans fru Midorino beskedet att deras barn förväxlats vid födseln. Sonen är biologiskt någon annans och deras biologiska son har istället växt upp med ett annat föräldrapar. Med fingertoppskänsla griper Hirokazu Kore-eda tag i Ryotas känsla av distans inför sitt barn och undersöker frågor om identifikation och föräldraskap. Okonstlat och naket porträtteras en familj i en situation där inget av valen de kan göra blir rätt.
Sådan far, sådan son belönades med Jurypriset på Cannes filmfestival och var en av de största publiksuccéerna i Japan det gångna året. I ett samtal efter filmen med perspektiv från filosofi, psykoanalys och socialantropologi diskuteras frågor om föräldraskap, kulturskillnader och identitet.

Medverkande: Peter Jansson, psykoanalytiker och doktorand i filosofi, samt
Staffan Appelgren, lektor i socialantropologi med inriktning mot kulturarv och identitetspolitik i Japan.

Moderatorer för samtalet är Emil Asbjörnsen och Andreas Nordh.

Tisdag 25/2, 18.00-21.00 på Bio Roy, Götaplatsen

Arrangemanget är ett samarbete mellan Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys, World Wide Cinema och Bio Roy.

Biljetter kostar 100kr eller 80kr för studenter och pensionärer.
Biljetter bokas via Bio Roy
www.bioroy.se
031 - 20 80 11
Biljettförsäljningen startar tisdag 18/2.
2014-01-29 Voyeur: Parallellt begär - Ett samtal om konstnären Stefan Constantinescus utställning på Göteborgs konstmuseum

Hur är den andre närvarande i en värld som har splittrats av teknologiernas villkor? Vad är det att älska och hata genom informationsålderns uttrycksmedel? I konstnären Stefan Constantinescus filmer Troleibuzul 92, Middag med familjen och Sex stora fiskar drabbas betraktaren av människor med ett förfrämligat begär, som är fångade av att vara på två platser samtidigt. Deras passioner bryter ner gränsen mellan privat och offentligt. I ett samtal med perspektiv från filosofi, psykoanalys och konstvetenskap diskuteras teknik och etik i skuggan av samtidens omformuleringar av den mänskliga närvaron.

Medverkande: Peter Jansson, psykoanalytiker och doktorand i filosofi, och Johannes Nordholm, psykolog och konstvetare

Onsdag 29/1 2014, 18.00-19.30

Arrangörer: Göteborgs konstmuseum och Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys

Entré ingår i årsbiljett till muséet, 40 kr. Filmerna visas med början 18.00, varefter samtalet följer.

2013-12-16 Voyeur: The Perverts Guide to Ideology

Slavoj Žižek har sedan han slog igenom med boken Ideologins sublima objekt 1989 gjort sig känd som idog försvarare av en psykoanalytiskt influerad ideologikritik. Samtidigt som hans rykte som akademisk superstjärna – en ”kulturteorins Elvis” – har skjutit i höjden, har han regelbundet angripit rådande föreställningar om att vi skulle leva i ett ”post-ideologiskt” samhälle. I själva verket, menar Žižek, är vi idag mer ideologiskt övertygade än någonsin tidigare i mänsklighetens historia; vår desillusionerande cynism fungerar effektivt som en form av samtida tro. För Žižek är drömmen ingen fristad från den hårda verkligheten. Snarare är fantasin att betrakta som verklighetens stöd. Domen över oss och vår kultur blir därför hård: vi är ansvariga för våra drömmar.

Žižeks interventioner har ofta tagit sig uttryck i skärskådande analyser av populärkulturella företeelser, inte minst film. 2006 tog regissören Sophie Fiennes fasta på detta och lät Žižek tala ut om film och ideologi i en tredelad dokumentär, The Pervert’s Guide to Cinema. Nu har paret åter slagit sig samman. I The Pervert’s Guide to Ideology tar de båda sig an Žižeks ideologiteori på allvar.

Efter Voyeurs visning av filmen följer ett panelsamtal mellan Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, och Peter Jansson, psykoanalytiker och filosof, båda erfarna Žižek-läsare. Moderator är Hjalmar Falk som kommer att ställa frågor om fantasi, ideologi, det politiska och hur vi ska förhålla oss till ansvaret för våra drömmar.

Måndagen den 16:e december kl 19:00 - 22:15 på Bio Capitol, Skanstorget.
Biljetter 140 kr i kassan på Capitol (endast kontant betalning).
Bokningar på telefon 031-711 43 444. Kom gärna i god tid för att undvika kö!

Arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet.

2013-09-20 Voyeur: Spegeln - Kairos

Vad händer i mötet mellan våra yttre och inre världar?
Hur påverkas vi av speglingen av oss själva?
Hur upplever vi kroppen som sedd utifrån?

I Eva Ingemarssons dansföreställning Spegeln – Kairos består det sceniska rummet av speglar, projektioner och svävande objekt med olika genomsläpplighet och former. Med inspiration hämtad från Jacques Lacan, Tarkovskij och Judith Butler blottläggs i föreställningen en inre värld av olika gestalter. Vi förflyttas mellan sceniska rum, iakttar och blir medskapare till nya möten och reflektioner.

I anslutning till dansföreställningen Spegeln – Kairos 20/9 bjuder Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys in till ett samtal om spegeltematiken inom konsten, psykoanalysen och filosofin. Ett samtal om Jacques Lacan och om relationen mellan kropp, bild och språk.

MEDVERKANDE

Peter Jansson, psykoanalytiker och filosof
Astrid von Rosen, fil.dr i konstvetenskap, f.d. dansare och forskningskoordinator för Staging the Archives Cluster/Critical Heritage Studies vid Göteborgs universitet

samt

Eva Ingemarsson, koreograf och konstnärlig ledare för Atalante
Emil Asbjörnsen, psykolog och moderator

VAR/NÄR/HUR

Datum: fredagen den 20/9
Tid: 20:00 (efter kvällens föreställning)
Plats: Atalante, Övre husargatan
Pris: 20 kr

Samtalet är fristående från föreställningen. Föreställningen har begränsat antal platser (24) men för samtalet öppnas för större publik. För att köpa biljett till föreställningen surfa till Atalantes hemsida: http://www.atalante.org/repertoar.asp
2013-09-08 Voyeur: I Remove a Sphere from My Head

Samtal om konst på Galleri Konstepidemien

Philip Hausmeier, Ella McCartney och Esmeralda Valencia Lindström, konstnärer med gäst Johannes Nordholm, psykolog och konstvetare, samtalar om konst med utgångspunkt i pågående utställning.

Söndagen den 8 september kl 14:00. Fri entré.
2013-05-22 Voyeur: I språkets våld - ett samtal om Bruce Nauman

Kroppens gränser, språkliga loopar, existensens grymhet. Bruce Naumans konst utmanar psykoanalysens och humanismens frigörelseprojekt med matematisk precision. Dess avskalade konceptualism utgör ett våldsamt angrepp på betraktarens sinnen och illusioner. I ett samtal med filosofiska utgångspunkter placeras Nauman i beröring med psykoanalysen och en samtida konstförståelse.

Gäster: Per Magnus Johansson, psykoanalytiker, författare och idéhistoriker
Kajsa Widegren, genusvetare och konstskribent
Plats: Göteborgs konstmuseum, onsdagen 22:e maj, kl 18.00-19.30.
Samtalet ingår i entrén till utställningen. 60kr ordinarie pris. 40 kr för studenter. Fri entré om du är under 25 år.

Arrangemanget sker i samarbete med Göteborgs konstmuseum.
2013-04-19 Voyeur: Psykos 4.48

Psykos 4.48 är den hyllade brittiska dramatikern Sarah Kanes svanesång. Konstkollektivet Snö för oss in i Kanes förföriska värld där svärta och intensitet möter befriande galghumor. Om en människa i kris, vars förmåga till inre harmoni har upphört, om jaget som släpper i fogarna. Pjäsen kan ses som en kommentar kring den organiserade vårdapparaten inom psykisk hälsa, men i sin allmängiltighet och medmänsklighet är den också en existentiell betraktelse som rör människans behov av att gripa det obegripliga och att förstå livet.

Voyeur bjuder in till eftersamtal. Hur kan man förstå galenskap i ett idéhistoriskt perspektiv? Vad säger pjäsen om psykosens väsen? Kan kärlek vara en motkraft?

Gäster: Per Magnus Johanssonär psykoanalytiker, idéhistoriker och författare.
Edda Manga är idéhistoriker och politisk redaktör på tidningen Feministiskt perspektiv. Moderator: Rebecca Vinberg, psykologstuderande och verksam inom Göteborgs förening för filsofi och psykoanalys.

19 april kl 19:00
Samtal efter pjäsen cirka 20:30-21:30.
Plats: Folkteatern, svarta scenen
Biljetter till föreställningen och efterföljande samtal köps via Folkteatern: http://www.folkteatern.se/evenemang/psykos-448
Samtalet arrangeras i samarbete med Konstkollektivet Snö.
2012-12-19 Voyeur: Psykoanalys, arkitektur och det kusliga

Jonas Dahlbergs slutna rum och stadslandskap stirrar tillbaka på betraktaren. Vad händer egentligen bakom kulisserna? Betraktaren ser kameror glida fram genom mörka kvarter, rum som löses upp och ett mörker varur röster talar från ett annanstans. Här gör sig också obehaget i det vardagliga påmint, eller vad Sigmund Freud kallar ”Das Unheimliche”, Det Kusliga. Samtidigt aktualiserar Dahlbergs verk frågor kring övervakning, stadsbyggnadspolitik och urbanitet.

Ett vandrande panelsamtal om att bli sedd och att se.

Gäster: Per-Magnus Johansson är författare, lärare och handledare, bosatt och verksam i Göteborg. Han är psykoanalytiker, fil. dr., docent i idé- och lärdomshistoria, leg psykolog med specialistkompetens i klinisk psykologi samt leg psykoterapeut. Johansson är även redaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Arche
Sara Westin är kulturgeograf och disputerade 2010 på avhandlingen "Planerat, alltför planerat. En perspektivistisk studie i stadsplaneringens paradoxer". Om hur hon har hämtat inspiration från psykoanalysen i sin studie av stadsliv, stadsplanering och arkitektur berättar hon i en intervju i senaste numret av tidskriften Arche (nr 40-41, 2012). Sara Westin är bosatt i Stockholm och är verksam som forskare vid Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) vid Uppsala universitet.
Moderator: Henrik Sputnes, kulturprojektledare och verksam inom Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys.

19e december kl 18:00-19:30
Plats: Göteborgs konsthall i anslutning till Jonas Dahlbergs utställning Hall of Mirrors
Samtalet arrangeras i samarbete med Göteborgs konsthall.

2012-03-07 Voyeur: Den goda människan

Med sina medicinska, teknologiska och demokratiska framsteg kan 1800-talet i någon mening sägas vara optimismens stora sekel, medan det följande århundradets övergrepp, barbari och moraliska förfall verkar ha gjort optimismen och godheten till antikverade föreställningar. Bakom modernitetens mask av humanitet och välvilja tycks en obegränsad vilja till makt och en törst efter förstörelse dölja sig.

Med utgångspunkt i Roland Schimmelpfennigs pjäs Peggy Pickit ser Guds ansikte bjuder Voyeur in till ett samtal om godhet. Vad kan psykoanalysen och filosofin bidra med till förståelsen av den moderna människans inre motsättningar? Är det närvaron eller frånvaron av godhet som driver karaktärerna i pjäsen djupare ner i förtvivlan och självförebråelse?

Gäster: Hjalmar Falk, doktorand i idéhistoria vid Göteborgs universitet.
Peter Jansson, leg psykoterapeut, psykoanalytiker, civilingenjör samt doktorand i teoretisk filosofi vid Göteborgs universitet.
Moderator: Henrik Sputnes, kulturprojektledare.

7e mars kl 19:00
Plats: Angereds Teater/Kulturhuset Blå Stället, Triörgatan 1
Samtalet arrangeras i samarbete med Angereds teater.
2011-09-29 Voyeur: fuktig

Den franske filosofen Michel Foucault räknas idag till en av 1900-talets mest betydelsefulla tänkare. Utifrån hans civilisationskritiska studie om straffets och disciplineringens historia, Övervakning och straff, undersöker Voyeur med hjälp av Jeanette Langerts dansverk fuktig hur makten genom normaliserande processer tagit våra kroppar i anspråk. Har makten med fängelset som modell flyttat in i vår själ och i våra blickar? Vad är det egentligen som döljer sig bakom upplysningens tal om humanism och förnuft?

Gäster: Mikela Lundahl, fil. dr. i idé- och lärdomshistoria och lektor vid Globala studier. Jeanette Langert, koreograf, dansare, mimare och skådespelerska. Jeanette är utbildad vid Danshögskolans mimlinje samt vid Danshögskolans koreografutbildning.
Moderator: Henrik Sputnes, programproducent för Voyeur.


29 september kl 20:00
Plats: Pustervik Lagerhuset
Dansföreställningen fuktig spelas på Pusterviksteatern. Voyeur: fuktig äger rum på Pustervik Lagerhuset ca 100m från Pusterviksteatern.
Samtalet arrangeras i samarbete med Pustervik och Folkuniversitetet.
2011-10-03 Voyeur: Tango & Tortyr

Kan dansen hjälpa människor som drabbats av tortyr att återta den kontroll över kroppen som förlorades i tortyrens smärta? Utifrån America Vera-Zavalas danspjäs Tango & Tortyr bjuder Voyeur in till ett samtal om tortyr, exil-tillvaro och trauma. Vilken påverkan får erfarenhet av tortyr för en människans relation till sig själv och sin familj? Hur hänger upprättelse och försoning samman, är de möjliga och i så fall till vilket pris?

Gäster: Per Magnus Johansson, psykoanalytiker, fil. dr., docent i idé- och lärdomshistoria, leg psykolog med specialistkompetens i klinisk psykologi samt leg psykoterapeut. America Vera-Zavala, utvecklingsledare för Botkyrka Community Teater & Dans, författare och debattör.
Moderator: Henrik Sputnes, programproducent för Voyeur.

3 oktober kl 20:30
Plats: Pustervik Lagerhuset
Danspjäsen Tango & Tortyr spelas på Pusterviksteatern. Voyeur: Tango & Tortyr äger rum på Pustervik Lagerhuset ca 100m från Pusterviksteatern.
Samtalet arrangeras i samarbete med Pustervik och Folkuniversitetet.
2010-11-18 Psalm 21 - Religion skräck och meningsskapande

Psalm 21 är en psykologisk dramathriller med övernaturliga och religiösa inslag. Handlingen i filmen kretsar kring den unge prästen Henrik som i filmens början nås av nyheten att hans far, även han präst, nyligen har avlidit under mystiska omständigheter. Han beslutar sig för att undersöka faderns död och beger sig till det ensliga Borgavattnet, faderns hemort, vilken ligger beläget långt in i Norrlands mörka skogar. Där tvingas han att möta sin traumatiska familjehistoria vilken plågar honom svårt i återkommande mardrömmar och bestialiska uppenbarelser, där väsen från ett hinsides framträder.

Psalm 21 lyfter frågan om vilken relevans de religiösa praktikerna har för människan i dagens samhälle. Lever vi i tvivlets tidsålder eller tror vi mer än någonsin? På vilket sätt konkurrerar nya medier och samtida fiktion med kyrkans position som förmedlare av moraliska värderingar och föreställningar om livet?

Gäster: Åke Sander, professor i religionsbeteendevetenskap och verksam som forskare, lärare och handledare vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion på Göteborgs Universitet. Daniel Brodén, journalist samt forskare och lärare inom filmvetenskap vid Göteborgs Universitet. Han arbetar just nu med en tvärmedial studie av samtida skandinavisk fiktion som ingår i forskningsprojektet "Religion, kultur och hälsa".
Moderator: Andreas Nordh
2010-10-28 Yves Saint Laurent - den stora kärleken

Yves Saint Laurent – den stora kärleken är en intim och svindlande resa i tid och rum, med Yves Saint Laurents livskamrat och affärspartner Pierre Bergé i huvudrollen. Det är inte bara deras livslånga kärlek som framträder i dokumentären om en av vår tids absolut största modeikoner, utan även kärleken till konsten och det sköna i sig. Färden möjliggörs och tar sin början i Christian Diors död 1975 och spänner sig sedan över flera decennier av kreativt skapande och fortsätter även bortom Yves Saint Laurents egen död 2008.

I filmen säger Pierre Bergé att ingen förstod sin samtid så väl som Saint Laurent, ändå försökte få fly denna samtid med samma intensitet som honom. Är denna livsleda priset som måste betalas för den visionära klarsynthet och starka kreativitet som kännetecknar stora uttolkare och konstnärer? Samtalet efter filmen behandlar kärleken, kreativiteten och det mänskliga begärets outgrundlighet.

Gäster: Ulf Karl Olov Nilsson, författare, leg psykolog, leg psykoterapeut och psykoanalytiker. Han sitter även i redaktionen för tidskrifterna Glänta, OEI och Psykoanalytisk tid/skrift. Andreas Kittel, designer, skribent och arbetar som art director på designbyrån Happy F&B i Göteborg.
Moderator: Henrik Sputnes
2010-09-09 Into eternity

Dokumentärfilmen Into Eternity följer förarbetet och grävandet av Onkalo i Finland, vilket är världens första permanenta förvaringsförråd för radioaktivt avfall. Det är ett jättelikt system av underjordiska tunnlar som måste hålla i minst 100 000 år, det vill säga den tid det tar för radioaktiviteten att försvinna helt. När allt avfall har lagrats och förrådet är fullt ska Onkalo förslutas, spärras och aldrig mer öppnas igen.

Det är inte bara de som arbetar nere i Onkalo som får berätta sina historier i denna poetiska dokumentär. Filmens skapare Michael Madsen intervjuar även skandinavens ledande kärnavfallsspecialister. Hur kan vi försäkra oss om att framtida generationer inte kommer att öppna upp dessa nukleära kammare, likt faraonernas gravar? Kommer framtida generationer överhuvud taget att förstå de språk och koder varmed vi önskar förmedla denna fara?

Samtalet efter filmen kommer bland annat att behandla sambanden mellan dagens hantering av radioaktivt avfall och människans psykosociala miljö. Vilka problem kommer förekomsten av kärnavfall och dess hantering att medföra under den period som det kommer att finnas kvar i vårt samhälle? Vad berättar dagens föreställningar om framtiden om oss själva och vår samtid?

Gäster: Mats Andrén, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Han är även verksam vid CEFOS (Centrum för forskning om offentlig sektor) och CERGU (Centrum för Europastudier). Andrén forskar sedan 2003 om kärnavfall som ett samhällsproblem, för närvarande inom projektet 'Currents Trends and Coming Challenges in the Management of High Level Radioactive Waste'. Per Magnus Johansson, psykoanalytiker, fil. dr., docent i idé- och lärdomshistoria, psykolog med specialistkompetens i klinisk psykologi samt leg psykoterapeut. Han är bland annat verksam som privatpraktiserande terapeut, författare, handledare och lärare vid Göteborgs universitet.
Moderator: Emil Asbjörnsen-Rydh